Menu

Køge Stadion - historien 1932-2023

image Køge Stadion i 1932 med det nybyggede klubhus i baggrunden. (Foto: Køge Byarkiv).

Køge Stadion blev officielt indviet søndag den den 26. juni 1932.

Det hyggelige gamle stadion har gennem årene dannet ramme om mange store lokale fodboldoplevelser. Bl.a. 2 altafgørende kampe om Danmarksmesterskabet til Køge Boldklub i 1954 og 1975, to DM-guldkampe for HB Køges Kvindeligahold, 18 landskampe med DBU/SBU som arrangør, 8 unionskampe med SBU som arrangør, LP-semifinaler i 1963 og 1973 og adskillige SBU SM- og pokalfinaler for såvel ungdom, damer, herrer og Old Boys. 

Og senest i efteråret 2021 fire kampe med HB Køges danske mestre i kvindefodbold i Women Champions League hvor klubber som AC Sparta Prag, TSG 1899 Hoffenheim, FC Barcelona og Arsenal FC gæstede Køge Idrætspark/Capelli Sport Stadion.

Derudover en lang række internationale venskabskampe med besøg af klubber fra Sverige, Norge, Finland, Island, Tyskland, Holland, England, Skotland, Østrig, Polen, Ægypten, Israel samt opvisningskampe mod landshold fra Qatar og Norge (U/21), Norge og Canada (A-landshold) m.m.

Tre internationale turneringskampe i TOTO-Cup med besøg af tre storklubber, Hertha BSC Berlin fra Vesttyskland, RSC Standard de Liége fra Belgien og Hapoel Beer-Sheva fra Israel.

Derudover masser af indledende kampe, puljekampe og finalekampe i ungdomsturneringen Køge-Cup.

Her en liste over nogle af de største begivenheder i Køge Stadions historie:

1928

De første spage planer om et nyt Køge Stadion dukkede op. Lars Henning Jensen og repræsentanter fra andre idrætsgrene kunne med byrådets velsignelse begynde at lede efter et passende stykke jord.

På opfordring fra Køge Byråd fandt et udvalg bestående af 2 medlemmer fra Køge Boldklub, Køge G&IF og Tennisklubben senere frem til et stykke jord, der egnede sig til anlæg af et stadion. Det er det areal, hvor Køge Stadion er beliggende.

1932

Mandag den 27. juni blev Køge Stadion indviet med en opvisningskamp mod Skovshoved IF. 1.500 tilskuere så Skovshoved vinde med 4-3. Det blev en festlig dag med både tennis og atletikkampe. Inden fodboldkampen mod Skovshoved IF gik i gang holdt borgmester Koefoed indvielsestalen og erklærede Køge Stadion for officielt indviet.

Køge Boldklub vedtog at opføre et klubhus på Stadion. Det blev opført i to etager og kom til at koste kr. 9.000.

1934

Den første internationale kamp på Køge Stadion fandt sted fredag den 22. juni. 1.700 tilskuere så det professionelle hold “Libertas” fra Østrig slå Køge med 12-1. Helge Damstedt blev Køge Boldklubs første internationale målscorer.

1936

Søndag den 23. august spillede Køge Boldklub sin første divisionskamp på Køge Stadion. Modstanderen var B.1913 der blev besejret 3-1.

Søndag den 20. september blev den første unionskamp afviklet på Køge Stadion. SBU og JBU spillede 0-0. Der var fire Køge-spillere på SBU holdet.

1947

I anledning af, at Køge Boldklub blev medlem af fodboldsammenslutningen “Alliancen”, blev der i juni måned spillet en opvisningskamp på Køge Stadion mellem “Alliancen” og det franske storhold Stade de France. 4.000 tilskuere så det franske hold vinde 5-1.

1949

Langfredag havde Køges ungdomsafdeling besøg af et ynglingehold fra Chelsea FC i London. Englænderne vandt kampen med 4-1.

I dagene 10.-11. juli var Køge Boldklub vært ved en “Venskabs-Olympiade”. Her deltog udover Køges førstehold også Kristiansstad-Alliancen fra Sverige og Kongsberg fra Norge.

1951

Søndag den 11. november blev der sat ny tilskuerrekord på Køge Stadion, da 8.000 tilskuere overværede 1. Divisionskampen mellem Køge og AB (2-2).

1953

Søndag den 11. oktober blev der sat ny tilskuerrekord på Køge Stadion. 10.000 tilskuere troppede op for at overvære topopgøret i 1. Division mellem Køge og Skovshoved IF (1-4).

1954

St. Bededag, fredag den 14. maj dannede Køge Stadion ramme om et ægte DM-drama, da Køge Boldklub som den første klub i provinsen vandt det danske mesterskab efter 0-0 mod B 93 i sæsonens sidste kamp, der blev overværet af 14.500 tilskuere. En fortsat eksisterende tilskuerrekord på Køge Stadion.

1955

Onsdag den 7. september blev den nye tribune med klubhus og omklædningslokaler og balkon ud mod opvisningsbanen indviet. Det var klubben selv, der byggede på materialerne fra den gamle tribune i Københavns Idrætspark, som klubben købte i efteråret 1953.

1956

Køge Stadion blev beriget med ny moderne måltavle bag målet i den nordlige ende af opvisningsbanen.

Søndag den 16. september var Køge Stadion for første gang ramme om en landskamp. 5.605 tilskuere så Danmarks Ungdomslandshold besejre Finlands ditto med 3-2.

1960

Den 26. september var der premiere på klubbens nye lysanlæg på den gamle træningsbane bag stadion. Lysstyrken er på 6-7 lux mod det gamle 1 lux. Anlægget stod boldklubben i mellem 8.000-9.000 kr.

1961

Hilmar Staalgaard, der havde forestået ledelsen af såvel restauration som idrætsanlægget på Køge Stadion siden de nye lokalers ibrugtagen i 1955 fratrådte sin tjeneste ved Køge Boldklub. Fratræden skete pr. 1. april 1961.

1963

Den 20. april spillede Køge semifinale i DBU’s Landspokalturnering mod Rødovre BK. Køge vandt 2-1 og kvalificerede sig til klubbens første pokalfinale i Københavns Idrætspark.

1966

Lysanlægget på træningsbanen bag tribunen blev indviet i november i forbindelse med en træningskamp mod svenske IFK Malmö.

1969

I april måned blev der sat nyt højttaleranlæg op. Det skete i forbindelse med sæsonens første hjemmekamp mod Vanløse 2. påskedag, mandag den 7. april.

Pr. 1. august påbegyndtes en ombygning af Køge Stadion, vedtaget af Køge byråd den 1. juli. Ombygningen beløb sig til i alt 1.120.000 kr. og betød at Køge Stadion blev 65.000 kvadratmeter større, og at Køge Boldklub, da arbejdet tre år efter blev afsluttet, rådede over fire baner mere end tidligere.

1971

I foråret fik klubben af Køge Byråd grønt lys til at opsætte reklameskilte på stadions opvisningsbane.

I påsken i april blev et par af de nye baner mod vest taget i brug.

1972

I foråret blev det første spadestik taget til det nye, 600 kvadratmeter store klubhusbyggeri. Mellem 70-80 medlemmer og 20-30 ynglinge meldte sig som frivillige hjælpere i byggeriet.

Byggeriet af det nye klubhus i 1972.

Søndag den 17. september kunne en ny scorings-tavle med ur på Køge Stadion tages i brug. Den nye tavle var med lys-tal og elektrisk urværk. Uret blev taget i brug i forbindelse med 1. divisionskampen mellem Køge og BK Frem (0-4).

1973

Lørdag den 10. marts blev det nye klubhus indviet med en velbesøgt reception.

I marts måned blev stadions hovedindgang flyttet fra hjørnet ved Ringvejen til sydvestsiden af stadion. Den nye hovedindgang blev indviet søndag den 1. april med hjemmekampen mod Kastrup BK, som var en kvartfinale i DBU’s Landspokalturnering. Kampen, som blev vundet 3-0 af Køge, var samtidig Køges kamp nummer 50 i Landspokalturneringen.

Køge Stadions indgang ved sydvestsiden af stadion. (Foto: Køge Byarkiv).

Skærtorsdag den 19. april spillede Køge semifinale i DBU’s Landspokalturnering mod Randers Freja. Kampen sluttede 1-1, efter forlænget spilletid.

1974

Lørdag den 2. februar blev de nye omklædnings- og badeforhold, et lægerum samt toiletfaciliteter i de tidligere klubhuslokaler under tribunen taget i brug.

På byrådsmødet tirsdag den 24. september bevilgede Køge byråd penge til et lysanlæg på Køge Stadion.

I vintermånederne er forholdene for publikum blevet forbedret på ståpladserne på langsiden ud mod Ringvejen. Kommunens folk har gjort ståpladserne et par trin højere.

1975

Tirsdag den 5. august indviedes det nye moderne lysanlæg på Køge Stadions opvisningsbane med en opvisningskamp mod Herfølge BK. Kampen endte uafgjort 3-3.

Tirsdag den 12. august afvikles den første officielle turneringskamp i elektrisk lys på Køge Stadion. Nemlig 1. Divisionskampen mellem Køge og B.1901, hvor gæsterne løb af med sejren på 3-1.

Søndag den 16. november var Køge Stadion for anden gang ramme om en afgørende kamp om Danmarksmesterskabet, da Køge efter en “finalesejr” på 5-0 over B 1909 sikrede sig sin anden DM-titel. 7.450 tilskuere kiggede med på Køge Stadion.

1976

Lørdag den 3. juli blev den første internationale turneringskamp afviklet på Køge Stadion. TOTO-Cup opgøret mellem Køge og Hertha BSC Berlin fra den vesttyske Bundesliga. Gæsterne vandt kampen 5-1. Senere samme sommer fulgte TOTO Cup kampe mod RSC Standard de Liége fra Belgien og Hapoel Beer-Sheva FC fra Israel.

1980

I januar måned blev de to nye grusbaner på Køge Stadion taget i brug.

Den første kvindelandskamp i Køge står mellem A-landsholdene fra Danmark og Frankrig den 18. oktober. Danmark vandt 4-1.

1981

Ved en ekstraordinær generalforsamling torsdag den 30. april besluttedes det at lade Køge Kommune overtage bygningen med omklædningsrum og tribune og fremover stå for rengøring og vedligeholdelse af bygningen.

1987

Køge Stadions opvisningsbane blev i sommerpausen gravet op og nyt underlag og græs blev lagt. De tre første kampe i efterårssæsonen mod Viborg FF, B.1913 og Esbjerg fB blev afviklet på bane 3, der var indhegnet. Det nye græstæppe blev indviet søndag den 20. september mod Svendborg fB (1-1).

1989

Et forstærket Køge Boldklub divisionshold mødte i april måned Canada’s landshold, der tre år tidligere havde gjort en rigtig god figur ved VM i Mexico. Canada vandt 3-0 i overværelse af godt 3.000 tilskuere.

1999

Det nye lysanlæg på 800 lux samt nyt højttaleranlæg blev indviet onsdag den 15. september, hvor Køge og Silkeborg IF mødtes i fjerde runde i Landspokalturneringen. Køge tabte kampen 4-6 efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence.

Søndag den 7. november spillede Køge den sidste officielle turneringskamp i det 20. århundrede på Køge Stadion. Det markerede holdet ved at vise flotte takter og besejre Hvidovre IF med 3-0. Kenneth Fuhr Pedersen fik æren af at score århundredets sidste mål på Køge Stadion da han headede Køge i spidsen med 3-0.

2000

Fredag den 25. august blev den nye elektroniske måltavle indviet. Den afløste den velkendte gamle blå fra 1956, der blev revet ned kort efter den sidste hjemmekamp i foråret. Den nye måltavle blev – pudsigt nok som det var tilfældet i 1972 da den gamle måltavle fik elektronisk ur og lys-tal, præsenteret i en kamp mellem Køge og BK Frem (1-1).

2002

Den 28. april og 1. maj dannede Køge Stadion ramme om to indledende puljekampe i forbindelse med U/17 Europamesterskaberne, afholdt i Danmark. Den 28. april mødtes Schweiz-Ukraine, den 1. maj var det opgøret mellem Finland og Holland.

Søndag den 4. august afvikledes den første Superligakamp nogensinde på Køge Stadion. Køge mødte FC København der vandt 3-1 i overværelse af 5.500 tilskuere.

2004

Den 1. juli afvikledes finalen i forbindelse med U/17 Nordic Cup for pigelandshold, afholdt i Danmark. Finalen stod mellem Sverige og Frankrig.

I sommerpausen renoveredes tribunen på Køge Stadion med nye farver og de gamle træbænke blev skiftet ud med stole der danner de sort-hvide striber på hele tribunen. Desuden blev cindersbanen fjernet og banen rykket nogle meter længere mod tribunen. Det “nye” stadion blev indviet til sæsonpremieren mod B.93 (4-4) søndag den 1. august.

2005

I januar og februar måned blev alle omklædningsrum renoveret fra A-Z så de stod klar til den forestående sæson.

Onsdag den 6. juli dannede Køge Stadion ramme om en “landskamp” mellem et udvalgt hold fra Køge og Herfølge samt omegnsklubberne Rishøj IF, Ejby IF, Solrød FC og AIK 65 Strøby og Grønlands landshold. Kampen sluttede 2-2 i overværelse af ca. 400 tilskuere. Ebrima Sowe, Herfølge og Ibrahim Øksum, Køge scorede for det lokale hold.

Den 27. september afvikledes på Køge Stadion to Kvalifikationskampe til EM for U/19 kvindelandshold. Første opgør stod mellem Litauen-Sverige. Anden kamp var mellem Danmark-Nordirland. Den 1. oktober mødtes Litauen-Nordirland.

2007

I marts måned udsendte Køge kommune et lokalplanforslag til modernisering af Køge Stadion – som fremtidens Køge Idrætsby med bl.a. et fodboldstadion med plads til 10.000 tilskuere.

På byrådsmødet tirsdag den 28. august blev der givet grønt lys til en modernisering af Køge Stadion, d.v.s. etablering af Køge Park og dermed også en fremtidig Køge Idrætsby på Køge Stadions arealer.

Onsdag den 1. november blev kunstgræsbanen på Køge Stadion indviet.

2008

Søndag den 16. november spillede Køge Boldklub sin sidste divisionskamp på Køge Stadion inden vinterens konkurs. Kampen sluttede 2-2 mod FC Amager. Ojiego Chimezie scorede Køges sidste mål som selvstændig divisionsklub på Køge Stadion.

2009

Mandag eftermiddag den 23. marts var Køge Boldklubs bestyrelse inviteret på rådhuset til champagne og underskrifter.

Klubbens salg af huset blev endeligt, da bestyrelsen sammen med Køges borgmester Marie Stærke underskrev skødet på klubhuset.

2018

Nedrivningen af det 85 år gamle Køge Stadion påbegyndes i foråret og opbygningen af et nyt, supermoderne stadion med ny tribune mod vest, ny stor idrætshal i tilbygning til de to eksisterende Køgehaller og tre kontortårne kan påbegyndes.

Køge Stadion - set fra altanen på klubhuset.

Køge Stadion som det så ud inden nedrivningen/moderniseringen startede i 2018.

2019

Det nye Køge Stadion - Køge Idrætspark og senere Capelli Sport Stadion - indvies søndag den 3. marts med et opgør mellem HB Køge - FC Fredericia. Over 3.400 tilskuere overværede en underholdende kamp der sluttede 3-3.

I september måned startede nedrivningen af den 64-årige omklædningsbygning for at give plads til en ny foreningsbygning med sponsorlounge m.m. til HB Køge samt foreningslokaler m.m. til stadions brugere.

Allerede i november måned danner Capelli Sport Stadion ramme om international fodbold, først med et par landskampe for U/16 piger og senere med tre kampe i EM-kvalifikationsturneringen for U/19 landshold med deltagelse af Danmark, Frankrig, Finland og Færøerne.

2020

I uge 44 kunne den nye kunstgræsbane bag vandtårnet tages i anvendelse af klubbens medlemmer.

2021

Den sidste uge i februar måned - uge 8 - fandt nedrivningen af Køge Boldklubs 48-årige klubhus sted.

Nedrivningen af det 48 år gamle klubhus.

Den 5. juni blev den nye Spar Nord Lounge officielt indviet i forbindelse med HB Køges kvinders Danmarksmesterskabs "finale" mod Brøndby IF.

Onsdag den 8. september dannede Køge Idrætspark for første gang nogensinde ramme om en kamp i UEFA Champions League - kvalifikationskampen mellem HB Køges kvinder og Sparta Prags ditto. Senere på efteråret fulgte Champions League gruppekampe mod FC Barcelona, Arsenal FC og TSG 1899 Hoffenheim.

Fredag den 24. september blev den nye Hal 3 officielt indviet med en velbesøgt reception.

2022

I foråret blev to nye Padelbaner bag tennishallen indviet.

Lørdag den 4. juni kunne HB Køges kvindehold hjemføre endnu et dansk mesterskab. I sæsonens sidste kamp mødte holdet rækkens nummer to Fortuna Hjørring og vandt 1-0 - for øjnene af 2.016 tilskuere - ny rekord for en klubkamp for kvinder på dansk jord.

To dage senere startede udskiftning af kunstgræsbanen - den nye bane står klar inden sæsonen 2022/23 tager sin begyndelse i slutningen af juli måned.

2023

Køge Idrætspark/Capelli Sport Stadion danner for tredje år i træk ramme om et dansk mesterskab til HB Køges Kvindeligahold. Mesterskabet hjemføres med 1-1 mod Brøndby IF.

Læs her om Stadion indvielsen i 1932.

Landskampe på Køge Stadion. Unionskampe på Køge Stadion.

Køge Stadion - nu Køge Idrætspark/Capelli Sport Stadion som det tager sig ud i 2024.

Luk