Menu

HB Køge kvindefodbold: Fra Serie 1 til CL på 3 ½ år (3)

image HB Køge spillerne jubler over en af de mange scoringer på Capelli Sport Stadion, hvor holdet ikke har tabt en eneste Ligakamp i den igangværende sæson. Foto: hbkoge.dk
Per Møller
28. maj 2021 kl. 11:09
Den tredje og sidste historie om HB Køge Kvindefodbolds eventyrlige rejse fra Serie 1 til Champions League på rekordtid.

Gjensidige Kvindeligaen: Traditionelle tophold sat til vægs

HB Køges debut i landets bedste række overgik alle forventninger. Holdets Liga-debut på hjemmebane mod AaB søndag den 9. august blev et festfyrværkeri af en fodboldkamp der sluttede 7-2 til Køge. Herefter fulgte et møde på udebane mod de mangfoldige danske mestre, og aktuelle vicemestre fra Brøndby IF der med besvær slog opkomlingene fra Køge med 1-0. I den tredje kamp blev Kolding Q besejret 3-1, det blev 1-1 ude mod FC Thy-ThistedQ, inden FC Nordsjælland tildelte HB Køge et nederlag på 3-1 i Farum. Men fra denne dato – 29. august – så HB Køge-holdet sig ikke tilbage og holdet vandt sine efterfølgende fem kampe, startende med 1-0 hjemmesejr over de forsvarende danske mestre fra Fortuna Hjørring. I denne serie hører også hjemmesejren på 5-0 over Brøndby IF med – kampen som for alvor fik både de lokale fans som fodboldfans i landet til at slå øjnene op og for alvor begynde at tage Svanerne fra Køge alvorligt.

I pokalturneringen – Sydbank Cup 2020/21 – nåede holdet frem til semifinalerne, hvor Brøndby IF i foråret 2021 blev endestationen.

Men i ligaen kørte holdet en fornem førsteplads hjem i grundspillet – og kvalificerede sig til at være en ud af seks klubber i slutspillet i Gjensidige Kvindeligaen og den 3. april kunne holdet tage fat på sæsonens ti sidste kampe i slutspillet om fordeling af mesterskab, medaljer og to pladser i Champions League.

Pladsen i Champions League 2021/22 blev sikret allerede i fjerde sidste spillerunde med en 1-0 sejr på udebane over de nykårede pokalmestre FC Thy-Thisted. Stephanie Ribeiro scorede det historiske mål.

Nu mangler kun et par enkelte brikker at blive sat på plads i puslespillet der skal fuldende en formidabel debutsæson for HB Køge i Gjensidige Kvindeligaen – udekampen mod FC Nordsjælland i Farum i dag lørdag den 29. maj og så den store ”DM-finale” mod Brøndby IF lørdag den 5. juni kl. 14.00 på Capelli Sport Stadion i Køge.

En kamp der vil blive et stort samtaleemne over hele landet, bliver vist på landsdækkende TV og trække et stort publikum til Capelli Sport Stadion – som nu de aktuelle Corona-restriktioner tillader.

En kæmpe reklame for HB Køge, dens to moderklubber i Køge og Herfølge samt for Køge Kommune.

En trup med masser af vinder-DNA

HB Køges adm. direktør Per Rud er glad for, at klubben slog til, da de fik muligheden for at kaste sig ind i også at tage kvindefodbold på topplan ind under klubbens paraply.

Om satsningen og de drømme er er blevet til virkelighed på rekordtid siger Per Rud:

”Satsningen på kvindefodbold har flyttet opfattelsen af, hvad HB Køge er for en størrelse. Vi har fået en bredere profil. Vi kan nu komme i kontakt og dialog med mennesker og virksomheder, der ikke tidligere havde HB Køge på radaren.

Vi tog en chance, da vi for halvandet år siden kastede os ind i kvindefodbold. Men der var egentlig ikke så meget at betænke sig på, da vi blev præsenteret for muligheden. Idemændene Søren Østergaard og Jonas Nielsen rakte ud og spurgte, om vi skulle ”lege sammen”. Kemien var der fra første møde, og siden den dag er det kun fået fremad med hastige skridt.

Det var afgørende, at også George Altirs delte begejstringen for kvindeprojektet. Han var 100 procent på, da vi indviede ham i vores tanker. ”Hvad skal der til? Læg en plan, så gør vi det,” var hans feedback i januar 2020. Siden er det vokset på os alle: Bestyrelsen, medarbejdere, frivillige og partnere i Netværket.

Kvinderne er seje. De klynker ikke. Man rejser sig efter en hård tackling. Man kører på. Vi er lykkedes med at samle en trup med masser af vinder-DNA. Det skal vi bygge videre på i fortsættelsen. Mens jeg skriver disse linjer, er det et åbent spørgsmål, om vi bliver nummer et eller to i Gjensidige Kvindeligaen, men det er heller ikke så afgørende. For bliver vi ikke mester i år, gør vi det næste år. Jeg ved, det lyder kækt, og så nemt bliver det nok heller ikke, men vi har ramt noget.

Frem mod næste sæson kommer vi til at hente nye talenter ind. Flere af dem vil være i spil til A-landsholdet lige om lidt. Vi vil være den klub, spillerne søger, hvis de vil noget med deres ambitioner. Vi skal også være klar, når transfermarkedet udvikler sig, sådan at man kan sælge spillere. Og vi skal have skabt vores egen talentfabrik. Det er derfor, vi er i gang med at opbygge en stærk ungdomsafdeling. Det bliver også et fokusområde de næste fem år.

Der har været knald på de første 18 måneder, og jeg garanterer, at de næste 18 måneder bliver ligeså hektiske og inspirerende, slutter direktør Per Rud.

HB Køges adm. direktør, Per Rud. (Foto: hbkoge.dk).

HB Køge Women har overgået vores vildeste forventninger 

I forlængelse af at HB Køges kvinder i slutningen af juni 2020 sikrede sig oprykning til Gjensidige Kvindeligaen, valgte direktør Jesper Køster, Spar Nord Køge, at indgå en 5-årig sponsoraftale med klubben – som hovedsponsor for de succesrige kvinder.

Direktør Jesper Køster fortæller følgende om baggrunden for indgåelse af aftalen, samt omkring samarbejdet og oplevelserne det første år.

”Vi indgik aftalen i et forsøg på at bakke op om kvindernes ambitioner om at etablere sig i Kvindeligaen. Det virkede meget ambitiøst - og en smule urealistisk. 

Ambitionen om at ”blive 100 % ligestillet med herrernes set-up” over tid virkede også som et meget langt indkast fra virkelighedens verden - men en rejse vi gerne ville med på. En lang og ambitiøs rejse - og derfor indgik vi en 5-årig aftale.

En varighed vi ikke har tilbudt på lignende aftaler tidligere. 

På rekordtid har vi fået en markant og ny profil som pigernes hovedsponsor. Ikke bare lokalt - men også nationalt bliver der spurgt til vores involvering og profil.

Jeg har trænet med pigerne og fornemmet deres enorme vilje og høje niveau. Oplevet de fantastiske rammer der er skabt omkring holdet med trænere, massører, målmandstræner, fysiske trænere osv. 

Min erhvervschef Kim Stenstrøm og jeg har set samtlige kampe - ude og hjemme - og kun ganske få af dem online. Vi er kommet på fornavn og øgenavne med Carusa, Maddie, Lærke, Nowak, Uhre, Bubber, Kelly osv. 

Vi har på tætteste hold oplevet deres ydmyghed, deres ambitioner, deres positive udstråling og attitude samt deres enorme glæde over at have realiseret drømmen om en tilværelse i topfodbold. 

De piger giver mere af sig selv, til klubben, til fans og til sponsorer end vi kunne have drømt om. 

De har skabt flere store øjeblikke på 1 år end vi drømte om at opleve på 5 år.

"Stolt sponsor af store øjeblikke​" har fået ny betydning for Spar Nord Køge Bugt. 

Vi er SÅ STOLTE og så glade for at kunne bidrage til VORES PIGERS velfortjente succes”, slutter direktør Jesper Køster, Spar Nord Køge.

Direktør Jesper Køster, Spar Nord Køge.

Alfred Winther Groth: Vi udvikler os hele tiden

Siden sommeren 2020 har Alfred Winther Groth været ansat som Head of Womens Football i HB Køge

”Jeg har den uforbeholdne store ære at være ansat som Head of Women’s Football og derigennem arbejde tæt sammen med Danmarks – i min optik – bedste kvindefodboldhold på daglig basis. Mine arbejdsopgaver spænder over en bred kam og indeholder alt fra at holde styr på budgetterne, udfærdige kontrakter til at afvikle kampe. Alt sammen i selskab med et yderst kompetent team blandt andet bestående af vores holdleder Camille Larsen, vores ungdomskoordinator Freja Adler Sturm Nielsen, vores Head of Recruitment Jonas Nielsen samt trænerteamet og mange andre ildsjæle, der på hver deres måde brænder og arbejder hårdt for, at vi lykkedes med at skabe de bedste rammer i landet for kvinde- og pigefodbolden”, fortæller Alfred Winther Groth.

”Det er en proces, hvor vi hele tiden bliver klogere i takt med, at vi både udvikler vores kompetencer og relationer på tværs af teamet. Om det handler om arbejdstilladelser eller udebaneture gør vi en dyd ud af at evaluere på vores arbejde for konstant at søge de små marginaler samtidig med, at vi også driver de store linjer og arbejder i helheder”, siger Alfred Winther Groth.

Derudover sidder Alfred Winther Groth også i klubbens kommunikationsafdeling, hvor han siden sommeren 2019 har været med til at drive, skrive, optage og redigerer dele af det indhold, som klubben publicerer på daglig basis på tværs af klubbens forskellige kanaler.

Head of Womens Football i Køge, Alfred Winther Groth i et interview med George Altiers fra HB Køges hovedaktionær Capelli Sport. (Foto: hbkoge.dk).

Ungdommen følger med

HB Køges vision er at ungdommen skal følge med – i dag tæller HB Køges Pigefodbold fire ungdomshold, nemlig U18, U16, U14 og U13, der alle har tilknyttet de bedste trænere og ledere. I pigeafdelingen er således ansat tre halvtidsansatte trænere.

Tirsdag den 25. maj blev det offentliggjort fra DBU at HB Køge har fået tildelt en ud af tre mulige stjerner samt en placering som nr. 14 i det nye licenssystem. Det er første gang, at klubberne har haft mulighed for at ansøge om en rangering og licens på pigesiden.

Med tildelingen af den ene stjerne får HB Køge også mulighed for at deltage i den landsdækkende U18 DM Pulje B, som dermed giver mulighed for at matche på noget af det højeste nationale niveau.

Ungdomsholdene følger fint med i HB Køge Women - fra næste sæson er U18 holdet med i den landsdækkende U18 DM-pulje. (Foto: hbkoge.dk).

Dygtige, men også vildt heldige

Og til sidst et par spørgsmål til projektets bagmand Søren Østergaard:

Havde du forestillet dig dette scenarie da det hele startede op?

”Ja, selvfølgelig. Det hele var sat ind i et Excel-ark, og så rullede vi ellers bare i gang uden nogen som helst slinger i valsen. Sådan er virkeligheden sjældent, og sådan var det heller ikke i dette projekt. Vi har været dygtige, dedikerede og modige, men også vildt heldige på afgørende tidspunkter. Greve Fodbold lukker og så rykker vi op i Sjællandsserien fordi der bliver en plads ledig. Og at vi rykkede op fra 1. Division var et regulært mirakel.

Men hvis jeg skal pege på nogle vigtige brikker til forståelsen af projektets udvikling, så tror jeg at jeg vil sige kontinuitet. Kontinuiteten er helt afgørende hvis man ønsker at opbygge bæredygtige projekter, og her har det været et privilegium at arbejde sammen med to så dedikerede mennesker som Flemming Nielsen og Jonas Nielsen. Og meget kendetegnende for deres personligheder er de stadig med i projektet.

 Jonas Nielsen - dedikeret i arbejdet med HB Køge Women.

Men det er ikke nok med kontinuitet og ildsjæle. I næsten alle projekter er der også brug for nogle gamechangers der åbner døre når andre lukkes. Brian Hansen og Ian Hoar fra Køge Boldklub var helt centrale da vi fik brug for nye faciliter, men især Per Rud har spillet en helt afgørende rolle i forhold til at få løftet projektet fra et ”pioner-projekt” til et setup der i dag kan konkurrere med de bedste i Danmark. Per åbnede døre, som vi ikke selv havde formået.

Og en sidste vigtig byggeklods har været lokale sponsorer som troede på os lang tid før vi spillede i Gjensidige Kvindeligaen. Det har været en kamp at finde den økonomi der skal til at spille et hold op i den øverste række. Vi har udarbejdet en række sponsorkoncepter og været til en del møder med banker, sponsorkonsulenter og alle muligt andre, der synes at det var et fantastisk projekt, men som desværre valgte at eksponere sig på andre måder. Derfor lærte vi hurtigt at sætte pris på nogen af dem der har været med det meste af vejen – Robinhus, Estate og mindre lokale virksomheder. som prioriterede at støtte projektet. Og så er jeg ret begejstret over at Spar Nord er gået ind som hovedsponsor for vores kvindeligahold. De var nemlig en af de få banker, der også valgte at støtte os den gang vi bare var et ungdomsprojektet". 

Og hvad skal du lave nu inden for fodbold?

”Jeg har sagt ja til i en periode at fungere som pige- og kvindekoordinator i Køge Boldklub, og jeg glæder mig over at der nu er over 200 piger og kvinder, der spiller fodbold i Køge Boldklub. Det er nogle flere end da vi startede op i 2020.  Så er der et par andre klubber, som har spurgt om jeg vil hjælpe dem med at udvikle deres setup, og så er jeg blevet formand for El Cambio Academy – et super spændende udviklingsprojekt i Uganda, hvor fodbold og uddannelse anvendes som løftestang til at sætte gang i udviklingsprocesser. Det glæder jeg mig rigtig meget til at kaste min energi ind i”, slutter Søren Østergaard.

Søren Østergaard - aktuel pige- og kvindekoordinator i Køge Boldklub. Forude venter også nye spændende udfordringer i et udviklingsprojekt i Uganda. (Privatfoto).

Fakta

Statistik for HB Køges kvindehold gennem 5 sæsoner – fra foråret 2017 til og med efteråret 2020:

Forår 2017: Serie 1, Pulje 2. 8 kampe. 4 sejre, 3 uafgjorte, 1 nederlag. 21-14. Nr. 3

Efterår 2017: Serie 1, Pulje 2. 10 kampe. 8 sejre, 1 uafgjort, 1 nederlag. 39-16. Nr. 2

Forår 2018: Serie 1, Pulje 2. 8kampe, 4 sejre, 4 uafgjorte 0 nederlag. 26-15. Nr. 2. Oprykning *

Efterår 2018: Kvindesjællandsserien. 11 kampe, 11 sejre. 59-7. Nr. 1. Oprykning

Forår 2019: Kvindeserie Øst. 11 kampe, 9 sejre, 2 nederlag. 41-10. Nr. 1. Oprykning **

Efterår 2019: 1. Division. 14 kampe. 8 sejre, 1 uafgjort, 5 nederlag. 32-27. Nr. 2. Oprykning ***

Forår 2020. Kvindeliga kvalifikation. 5 kampe, 5 sejre. 13-1. Nr. 1. Oprykning. ****

Sæson 2021/22: Gjensidige Kvindeliga. 14 kampe, 9 sejre, 2 uafgjorte 3 nederlag. 35-16. Nr. 1 *****

----

* Oprykning sammen med Stenbæk IK fra Holbæk.

** Oprykning sammen med FC Damsø.

*** B.93 rykkede op som nr. 1. HB Køge sluttede foran Næsby BK på 3. pladsen.

**** AaB sluttede som 2’er i rækken.

***** Kvalifikation til deltagelse i slutspillet om DM og en plads i Champions League.

HB Køge Pigefodbolds første kamp i historien fandt sted onsdag aften den 19. april 2017 på udebane mod Næstved IF. En kamp HB Køge vandt med 4-3 på mål af Nikita Iversen, Laura de Fries, Kamilla Larsen og Natasia Slavensky.

HB Køge allerførste hold så således ud:

Cecilie Bernholm, Amalia Holm, Katrine Lambæk Olesen, Simone Jensen, Laura de Fries, Julie Gothenborg, Sandra Most, Cecilie Mølgaard, Nikita Iversen, Simone Ehrenfeldt og Simone Nielsen.

På udskiftningsbænken startede Mille Dahl Poulsen, Natasia Slavensky og Kamilla Larsen.

Første historie i trilogien kan du læse her: Køge Boldklub officielle hjemmeside - Velkommen (umbraco-proxy.com)

Anden historie kan du læse her: Køge Boldklub officielle hjemmeside - Velkommen (umbraco-proxy.com)

Seneste nyheder

  • Kvindeseniorer
    Kvindeseniorerne vandt årets første titel til Køge Boldklub
  • Kvindeseniorer
    Køges danske Futsal-mestre hyldet af Køge Kommune
  • Kvindeseniorer
    HB Køge overtager Køge Boldklubs 2. divisionshold for kvinder
  • Kvindeseniorer
    35 spillere bidrog til en fornem debutsæson i 2. Division
  • Kvindeseniorer
    DM i Futsal 2023 til Køge Boldklub: Pragtpræstation bag velfortjent mesterskab
  • Kvindeseniorer
    Sølvmedaljer til Køge ved SM i Futsal for kvinder
  • Kvindeseniorer
    Flot film om kvindeseniorfodbold i Køge Boldklub
  • Kvindeseniorer
    HB Køge kvindefodbold: Fra Serie 1 til CL på 3 ½ år (3)
  • Kvindeseniorer
    HB Køge kvindefodbold: Fra Serie 1 til CL på 3 ½ år (2)
  • Kvindeseniorer
    HB Køge kvindefodbold: Fra Serie 1 til CL på 3 ½ år (1)
Luk