Menu

HB Køge kvindefodbold: Fra Serie 1 til CL på 3 ½ år (1)

image Søren Østergaard - tog initiativet til HB Køge Pigefodbold der nu kendes landet over som HB Køge Women - tophold i Gjensidige Kvindeliga og to kampe fra Danmarksmesterskabet. Privatfoto.
Per Møller
27. maj 2021 kl. 06:07
Første af i alt tre historier om HB Køge Kvindefodbolds eventyrlige rejse fra Serie 1 til Champions League på rekordtid.

Når fodboldsæsonen 2020/21 i Gjensidige Kvindeliga fløjtes af Grundlovsdag, lørdag den 5. juni, kan HB Køge skrive en meget sjælden fodboldhistorie:

Klubbens kvinder, der har henrykket med flot fodboldspil og opsigtsvækkende resultater i hele den igangværende sæson, kan nemlig skrive sig ind i historiebøgerne som én af de få danske klubber med kvindefodbold der på rekordtid har spillet sig til deltagelse i UEFA Champions League for kvinder når turneringen fløjtes i gang i gang igen efter sommerferien.

HB Køge har nemlig på bare tre og et halvt år spillet sig fra den sjællandske Serie 1 til Europas – ja, af mange nævnt som Verdens fornemmeste klubturnering – Champions League.

En helt unik historie, der formentlig aldrig nogensinde bliver gentaget.

Og ikke nok med det – holdet kan også slutte sæsonen som sensationelle danske mestre – under alle omstændigheder er sølvmedaljerne i hus hvis førstepladsen skulle glippe.

Uanset hvad – så er det en formidabel præstation – som allerede har givet genlyd i fodboldkredse overalt i landet.

”Man bliver ikke en bedre fodboldspiller af, at side på motorvejen!”

Historien starter i Herfølge Boldklub i det tidlige forår 2016 hvor den daværende formand Søren Østergaard tager initiativet til etablering HB Køge Pigefodbold, som mere formelt et holdsamarbejde mellem Borup IF, Dalby G&I, Haslev FC, Svogerslev BK, Køge Pige FC, Køge Boldklub og Herfølge Boldklub.

Forud for etableringen af holdsamarbejdet havde der i regi af Herfølge BK og Køge Pige FC i en årrække været et godt pigemiljø, hvor bl.a. den tidligere Superligaspiller - og førsteholdsspiller i Køge Boldklub og Herfølge Boldklub - Søren Andersen var tilknyttet som træner.

Under hans karismatiske ledelse lykkedes det ungdomshold at spille sig op i de næstbedste sjællandske ungdomsrækker, vinde det officielle DM i Streetfodbold, samt spille sig i en pokalfinale. På disse ungdomshold spillede bl.a. Rosa Holmberg, der blev udtaget til U16-landsholdet, samt de nuværende HB Køge-spillere Laura Juhl Hansen og Maria Uhre Nielsen.

Det lykkedes dog aldrig rigtig at komme op og konkurrere med de bedste klubber på Sjælland, hvilket var medvirkende til at der løbende var dygtige spillere som valgte at skifte til de store pigeklubber i Københavnsområdet. Netop denne trafik mod København var helt afgørende for ønsket om at opbygge en pigeafdeling, der på sigt kunne klare sig i konkurrencen med de bedste hold på Sjælland, således at spillere fra Syd- og Østsjælland ikke skal tage til BSF, B.93 eller Brøndby IF for at spille på højeste niveau.

Søren Østergaard fortæller om tankerne bag ved projektet:

”Vores slogan var for de fleste og det bedste, og selvom afsættet for projektet var at etablere et projekt som gjorde det muligt for de mest ambitiøse spillere at blive i deres lokalområde, så var visionen langt større. Det var et i vid udstrækning et ønske om at booste hele pigefodbolden i vores område – uanset niveau – og så var vi også drevet af et ønske om at skabe lige muligheder for piger og drenge i forhold til at udleve deres fodbolddrømme, hvilket ikke helt var tilfældet da vi indledte projektet”.

HB Køge Pigefodbold startede ud officielt ud i sommeren 2016 med hold i U13, U14, U16, og i sæsonen 2017-18 lykkedes det at få et hold indplaceret i U16 Øst. Missionen med at komme op og spille mod de bedste hold på Sjælland var lykkedes – i hvert fald midlertidigt!

To vigtig signinger…

Man formåede løbende at udvikle projektet, hele tiden med balance mellem de sportslige ambitioner og det organisatoriske setup. At man så med alvor på denne sammenhæng skyldes, at man ikke ønskede at projektet skulle ende som mange andre ambitiøse pigeprojekter der er poppet op for derefter at forsvinde igen.

I starten af 2017 havde HB Køge Pigefodbold fået etableret et velfungerende setup omkring sundhedssektor, fysisk træning, målmandstræning, analyseprogrammer, en sportschef m.v. Og så var det et kæmpe boost af projektet, at det lykkedes at få tilknyttet Jonas Nielsen, der kom med trænererfaring fra FC København og HB Køge, samt Thomas Bo Nielsen, der tidligere havde været med til at bygge såvel som seniorfodbolden op i B.93.

Thomas Bo blev tilknyttet som fodboldfaglig konsulent, men blev hurtigt involveret som hold-, og kompetencetræner. Hertil kom at fik etableret strukturerede coaching-forløb, hvor der var fokus på at give spillerne redskaber til især at håndtere det, at være pige i en kultur, hvor det perfekte er det normale. Det betyder at man ofte er bange for at lave fejl, men modet til at turde at lave fejl er jo bare en vigtig del af kulturen i et talentudviklingsmiljø. Fodbold bliver dermed én træningsarena hvor man udviklede kompetencer man også kunne bruge andre steder.

Manden med klapstolen!

Udviklingen i ungdomsfodbolden oplevede et alvorligt tilbageslag da projektets flagskib – U16-holdet – til de flestes store overraskelse ikke blev indplaceret i den øverste ungdomsrække.

Protester over indplaceringsprocessen, Åbent brev til DBU Sjællands bestyrelse m.v. hjalp ikke det store, og det betød at en række profiler genoptog søgningen mod Hovedstadsområdet. Reelt betød det at ungdomsfodbolden i HB Køge Pigefodbold i en periode stagnerede i forhold til såvel kvalitet som antallet af spillere, og at antallet af samarbejdsklubber også skrumpede.

Heldigvis er ungdomsfodbolden igen kommet ind i positiv udvikling. U13-18 er i lighed med på drengesiden blevet en del af overbygningen, og man har fået opbygget et setup der gør at man igen kan måle sig med de bedste på Sjælland, og forhåbentligt fra sommeren 2021 skal spille mod de bedste hold fra Danmark. Det sker hvis man sidst i maj bliver tilmeldt ungdomslicens.

”Desværre” stødte vi ”heldigvis” ind i manden med klapstolen”, smiler Søren Østergaard og fortæller videre om om udviklingen af ungdomsfodbolden:

”Den udvikling var dog næppe kommet i gang hvis ikke manden med klapstolen – manden fra DBU Sjællands indrangeringsudvalg – ikke havde dømt HB Køge Pigefodbold ude af det fine selskab i sommeren 2018. Denne afgørelse gjorde nemlig at vi i ledelsen af projektet, valgte at have et langt større fokus på udviklingen af seniorfodbolden – og aktivt strategisk valgte at anvende udviklingen af vores kvindesetup som en løftestang til udviklingen af såvel vores børne- og ungdomsfodbold. Det er den helt klassiske fortælling om at nød lærer nøgen kvinde at spinde, så i dag kan jeg bare konstatere at det setback vi oplevede i 2018 har været helt afgørende for hele projektets udvikling, fordi det fik os til at søge andre veje….”

Fra hyggebold til Kval-ligaen

I 2016-17 havde seniorholdet en mere løs tilknytning til projektet, og setupet var langt mindre struktureret end ungdomsfodbolden.

Sportschefen Jonas Nielsen, der i dag har titel af Head of Recruitment i HB Køge, fortæller:

”Vi havde fine spillere, men det var på mange måder hyggebold med træning to gange om ugen. Vi var dog også opmærksomme på at vi havde brug for et seniorhold, der spillede på rimeligt niveau, hvis vi ønskede at vores ungdomsspillere også fremadrettet skulle opleve at det er attraktivt at spille i klubben. I vinteren 2018 begyndte man derfor et mere systematisk arbejde med at udvikle klubbens senior-setup. Første skridt af var ansættelsen af Morten Lilliendal som træner, men endnu vigtigere var det at det lykkedes at få tilknyttet Simone Skovgaard Petersen, der kom med erfaring fra den daværende 3F-Liga, hvor hun spillede for BSF”.

Jonas Nielsen. (Privatfoto)

Simone Skovgaard: Spændende udfordring

Simone Skovgaard, der i dag er 26 år, startede i Herfølge Boldklub da hun var fem år gammel og spillede de første mange år på drengehold, i det der ikke var et pigehold i Herfølge dengang.

”Jeg spillede alle mine ungdomsår i Herfølge Boldklub, hvor Søren Østergaard var træner/leder og lagde meget arbejde i at få pige/kvinde afdelingen i klubben op at køre. I den forbindelse har jeg igennem årene også hjulpet til som træner på diverse fodboldskoler/camps som han arrangerede. Da jeg stoppede i BSF i 2018, kontaktede Søren mig, og spurgte om jeg ville være med i et nyt projekt, der skulle få HB Køge op igennem rækkerne. Det synes jeg lød spændende, så det tilbud sagde jeg selvfølgelig ja til”, fortæller Simone Skovgaard, og fortsætter:     

”I takt med at HB Køge rykkede op igennem rækkerne og træningsmængden dermed blev øget, havde jeg desværre ikke længere mulighed for eller tid til, at forene det med mit arbejde, hvor jeg arbejder skiftehold, og primært har eftermiddagsvagter. Jeg valgte herefter helt at stoppe med at spille fodbold.

Simone Skovgaards forcer på fodboldbanen var helt sikkert i den offensive del af spillet.

”Jeg havde et godt overblik og en god teknik - og så fik jeg scoret en hel del mål, som var med til at hjælpe os op igennem rækkerne”, forklarer hun. 

På spørgsmålet om hvad Simone Skovgaard husker bedst fra sit ophold i HB Køge varer hun:

”Jeg husker det som en virkelig god og sjov tid - med gode holdkammerater og med nogle af bedste trænere/ledere jeg har haft i min karriere. Da vi fik Thomas Bo Nielsen som træner, lykkedes det ham virkelig hurtigt at få spillet vores hold rigtig godt sammen, og vi vandt stort set alle de kampe vi spillede. I den periode gik alt op i en højere enhed, og det var fedt at være med i et projekt der udviklede sig i den rigtige retning sæson for sæson”.  

Selvom Simone Skovgaard ikke i dag har noget med fodbold at gøre, følger hun lidt med i HB Køges resultater.

”Det er fedt at se, at det er lykkedes klubben at spille med helt i toppen af dansk kvindefodbold”, fastslår hun.

Simone Skovgaard. (Privatfoto)

Blåstempling af seniorprojektet

”At det lykkedes at få Simone Skovgaard med i projektet blev helt afgørende. Det fungerede som en slags blåstempling af vores seniorprojekt, og det gjorde det nemmere at rekruttere nye spillere! Og så gjorde hun også en afgørende forskel på banen, hvor hun med 20+ mål var medvirkende til at holdet rykkede op i Sjællandserien”, siger Søren Østergaard.

Oprykningen til Sjællandserien førte til et større af rykind af nye spillere med divisionserfaring – f.eks. Christine Zoege, Marie Jendresen og Sasja Fabäch Hansen – og ”gamle” spillere der kom retur efter at de havde været omkring andre klubber.

Sasja Fabäch Hansen (Privatfoto)

Èn af disse spillere var HB Køges nuværende anfører Maria Uhre Nielsen.

Maria Uhre: En kæmpe rejse

For en af stamspillerne på HB Køges Ligahold, Maria Uhre Nielsen, har det været en lang optur siden hun den første dag meldte sig under fanerne i HB Køge Pigefodbold.

”Jeg startede til fodbold da jeg var 5 år i Rishøj Boldklub på det drengehold de havde der. Efter ni gode år der, valgte jeg at skifte barndomsklubben ud med Herfølge Boldklub, hvor jeg spillede i cirka tre år på det bedste pigehold”, fortæller Maria Uhre Nielsen.

Sidenhen var hun et smut forbi Brøndby IF som U/18 spiller og senere hen som seniorspiller i Damsø og Greve, inden hun fandt tilbage til Herfølge, som næsten lige havde startet det her HB Køge Pigeprojekt projekt op i klubben.

”Det har været en helt utrolig tur fra Serie 1 til Kvindeligaen. Det har været en kæmpe rejse og for at stå der hvor vi står i dag, har vi været igennem en kæmpe udviklingsproces, både træningsmæssigt og spillemæssigt. For i takt med et stigende niveau, er der sket udskiftninger og tilgang af spillere hvilket for mig har betydet, at jeg hele tiden har skulle udvikle mig for at kunne følge med. Så for mig har den her rejse været en sindssyg læringsproces. Det har hele vejen været tydeligt at mærke, at de personer der har stået bag dette projekt, virkeligt har brændt for det og for at få de bedste omstændigheder for os spillere. De har lagt en masse penge og ikke mindst en masse tid og energi i det her projekt, for at det skulle lykkedes, og det er jeg utrolig taknemmelig for. For uden dem, der havde jeg ikke stået hvor jeg står i dag, nemlig som en del af det hold, som ligger i toppen af Kvindeligaen. Hvilket vi forhåbentlig kan blive ved med, og dermed også fremover sikre en Champions League plads - som jo i sig selv er for vildt, specielt fordi det først var målet om fem år. Så hvis vi allerede som oprykkere til Kvindeligaen, kan opnå det, så vidner det jo om hvor vildt et projekt det her har været og er. Jeg er sikker på at HB Køge er et hold der forsat er i udvikling og som nok skal få vist sig frem internationalt også, samtidig med at vi viser Danmark, at det ikke bare var én god sæson, men at vi kan holde et højt niveau og være med til at forbedre den danske liga fremadrettet”, siger Maria Uhre Nielsen. 

Maria Uhre Nielsen debuterede på HB Køge Pigefodbolds nye kvindeseniorhold i Sjællandsserien den 25. august 2018 på udebane mod B.73 Slagelse. En kamp HB Køge vandt med 4-2. Opturen var startet.

Maria Uhre Nielsen (i midten) i selskab med HB Køges adm. direktør Per Rud (tv) og cheftræner Peer Lisdorf (th). (Foto: hbkoge.dk).

Fuldt hus i Kvindesjællandsserien

Det blev kun til én sæson – efteråret 2018 – i Kvindesjællandsserien. Rækken blev, under ledelse af trænerteamet Thomas Bo Nielsen, Kennet Petersen og Jonas Nielsen, vundet med maksimumpoints og den flotte målscore 59-7.

Oprykningen til Øst-rækken medførte også et trænerskifte. Thomas Bo Nielsen valgte at stoppe, og i stedet blev funktion som cheftræner overtaget af Jano Nissen, der kom til klubben fra B.93.

Kvindeserie Øst rækken blev også vundet og dermed var endnu en oprykning i hus, så der i efterårssæsonen 2019 stod 1. Division på menuen.

Læs historie 2 om den eventyrlige rejse på fredag den 28. maj.

Seneste nyheder

  • Kvindeseniorer
    Kvindeseniorerne vandt årets første titel til Køge Boldklub
  • Kvindeseniorer
    Køges danske Futsal-mestre hyldet af Køge Kommune
  • Kvindeseniorer
    HB Køge overtager Køge Boldklubs 2. divisionshold for kvinder
  • Kvindeseniorer
    35 spillere bidrog til en fornem debutsæson i 2. Division
  • Kvindeseniorer
    DM i Futsal 2023 til Køge Boldklub: Pragtpræstation bag velfortjent mesterskab
  • Kvindeseniorer
    Sølvmedaljer til Køge ved SM i Futsal for kvinder
  • Kvindeseniorer
    Flot film om kvindeseniorfodbold i Køge Boldklub
  • Kvindeseniorer
    HB Køge kvindefodbold: Fra Serie 1 til CL på 3 ½ år (3)
  • Kvindeseniorer
    HB Køge kvindefodbold: Fra Serie 1 til CL på 3 ½ år (2)
  • Kvindeseniorer
    HB Køge kvindefodbold: Fra Serie 1 til CL på 3 ½ år (1)
Luk