Tilbageblik: Det vanvittige pokaldrama mod Holbæk B&I

image Peter Poulsen scorer Køges sejrsmål i slutminutterne af den forlængede spilletid. (Aktuelt).
Per Møller
22. november 2020 kl. 06:48

Kun tre uger efter oprykningsdramaet i Ikast, var Køges førstehold involveret i endnu et kæmpe drama – nemlig kvartfinaleopgøret i DBU’s Landspokalturnering mod Holbæk B&I på Køge Stadion søndag den 22. november 1970 – i dag for 50 år siden.

De to hold gav de 3.040 tilskuere en herrefight af højeste klasse – med masser af fight og dramatik, masser af godt spil, ni mål og efter 120 minutters spil kunne kampens dommer, Gunnar Michaelsen fløjte kampen af og Køge-spillerne strække armene i vejret og se frem til forårets pokalsemifinaler. På måltavlen stod cifrene 5-4 til Køge.

Lige til at tabe pusten over.

Køge var bestemt ikke uheldige i kampen, hvor Holbæk spillemæssigt set over hele kampen var det bedste af de to hold. Men Køges holdmoral var unik – og det sikrede sejren og pladsen i forårets semifinale, hvor lodtrækningen senere på ugen magede det således at Køge skulle en tur til Valby Idrætspark for at møde BK Frem.

Det var Køge der tog føringen i den særdeles underholdende første halvleg. Efter 14 minutter scorede Keld Pedersen på hovedstød på Peter Sønderbechs høje fremlægning.

Inden pausen fik Torben Sørensen udlignet for gæsterne, der chokstartede anden halvleg ved at bringe sig på 2-1 på det første angreb ved Jan Jarlfeldt.

Målet slog Køge-spillerne lidt ud af fatning. Holdet gik totalt i stå og Holbæk fik overtaget på midtbanen. Og i det 24. minut blev det 3-1 til Holbæk ved Palle Krath.

Kort efter valgte Køges træner, Willy Schøne at tage Peter Sønderbech ud og erstatte ham med 12. manden Ove Andersen – og det skulle få en afgørende betydning på resultatet.

Ikke ret mange på stadion troede det muligt for Køge at komme tilbage i kampen. Men med syv minutter tilbage på stadionuret fik Køge nyt håb, da holdet fik tilkendt et tvivlsomt straffespark som indskiftede Ove Andersen scorede på.

Stillingen 2-3 holdt sig til kampens sidste minut. Keld Pedersen vandt en nærkamp med en Holbæk-spiller og kontraen røg hen til Hans Andersen, der tog chancen med et skud fra ca. 25 meters afstand, og bolden strøg fladt i mål tæt op ad den fjerneste stolpe.

3-3 – og bolden nåede ikke at blive givet op igen før dommer Gunnar Michaelsen fløjtede den ordinære kamp af.

Endnu mere drama ventede i de 2 x 15 minutters forlængede spilletid.

De første 15 minutter sluttede uden scoring, men fem minutter efter sidebytte bragte Torben Sørensen Holbæk foran 4-3. Herefter fulgte gode chancer til begge hold, inden det med seks minutter tilbage blev 4-4.

Køges ukuelige fighter, Hans Andersen, erobrede efter en nærmest flyvende tackling, bolden fra en Holbæk-spiller, strøg til baglinjen og afleverede skråt bagud til Ove Andersen, der scorede usvigeligt sikkert med et velplaceret og hårdt skud.

Halvandet minut senere faldt Køges sejrsmål. Et langt udspark fra målmand Henning Larsen gik over alle Holbæks forsvarsspillere og Peter Poulsen fik frit løb mod mål og scorede hos Holbæks målmand Stig Moustgaard.

De sidste hektiske minutter kørte Køge-holdet sejren i hus og kampens dommer kunne fløjte af for et drama, der igen viste, at ingen fodboldkamp er slut, før sidste fløjt. Holbæk havde Køge nede i sækken flere gange i løbet af kampen – men Køges tro på at intet er umuligt gav pote til sidst.

Drama var der også efterfølgende uden for banen. Bølgerne gik nemlig højt omme ved omklædningsrummene, og temperamentet flammede og det var ikke de blideste ord der blev sagt.

Især dommer Gunnar Michaelsen måtte lægge ryg til mange drøje hug fra Holbæk-lederne – specielt over det straffespark der førte til Køges 2-3 reducering. En situation hvor Hans Andersen tidligere i kampen sparkede begge ben væk under en Holbæk-spiller, men hvor fløjten forblev tavs, var også et emne i Holbæk-ledernes rasen over kampens dommer, som de truede med at indberette til DBU – hvilket Gunnar Michaelsen også truede med at gøre overfor Holbæks ledere ….

Efter kampen var den tilstedeværende presse fulde af lovord for kampen.

Overskrifter som Jens-Carl Christensens ”Hans fra Køge båret i guldstol fra banen efter en kamp af format” i Aktuelt og Berlingske Tidenes ”Ville ikke overgive sig”, Magnus Simonsens ”Det var som at se Tyskland-Italien fra VM, da Køges jernvilje sejrede – hvor han henviser til den ene af semifinalerne ved VM i Mexico samme år – og ikke at forglemme Dagbladets ”Dejlig pokal-fight sluttede fodbold-sæsonen i Køge” vidner om hvilken kamp Køges kommende 1. Divisionshold og Holbæk B&I havde givet hinanden og publikum denne råkolde novemberdag en lille måned før jul.

Køges hold til pokalkampen bestod af følgende spillere:

Henning Larsen, Arne Rastad, Bjarne Becker Jensen, Tage Sørensen, Karl Hansen, Hans Andersen, John Milo Christiansen, Peter Sønderbech, Keld Pedersen, Peter Poulsen, Frank Hansen. 12. mand: Ove Andersen.

Køge Boldklub har spillet yderligere to førsteholdskampe på datoen 22. november:

1959 Køge – Vejle Boldklub 3-4.

1964 AGF – Køge 3-1 (Landspokalturneringen).

Se flere historier fra klubbens historiebøger under "Historier fra gamle dage".

Politiken beskrev pokaldramaet således.

Jens-Carl Kristensens omtale i Aktuelt af pokalkampen på Køge Stadion.

Peter Poulsen jubler efter at have scoret Køges sejrsmål til 5-4 forbi den fortvivlede Holbæk-målmand Stig Moustgaard. Lidt af Berlingske Tidendes bidrag til pokalbraget.

Dagbladet havde denne beskrivelse af den formentlig bedste pokalkamp på Køge Stadion nogensinde.

Et herligt foto af Køges udligning til 4-4, scoret af Ove Andersen. Bag målstolpen skimtes Hans Andersen som lavede det energiske forarbejde til den vigtige udligning. Foto fra Dagbladet-

Kampprogrammet der blev omdelt til publikum på Køge Stadion inden kampen.