Fra boligområderne til foreningslivet
I mange år har Køge Boldklub været Get2Sport klub i samarbejde med Dansk Idræts-Forbund (DIF), Helhedsplanen og Køge Kommune.
Gennem dette samarbejde har klubben gennem alle årene hjulpet mange unge mennesker, der ikke rigtigt ved hvad de skal tage sig til i hverdagen, ind til at få en sund og meningsfyldt tilværelse i klubben.
Dan Rasmussen fra Køge Boldklub har gennem alle årene været projektleder på Get2Sport konceptet, og han ser med tilfredshed på, at stadig flere unge fra boligområderne i kommunen vælger at tilknytte sig en forening. I første omgang som udøver – men nogle går også et skridt videre, og lader sig uddanne til træner eller leder indenfor foreningslivet.
Èn af disse er 21-årige Savas Pala, der var en af de unge i boligområderne, der kom ind under ”vingerne” i Get2Sport og straks fandt ud af, hvad tilknytning til foreningslivet kan give.
”Savas blev bl.a. streetagent og fik ansvaret for en af de haller, hvor der blev spillet fodbold i weekenden i boligområderne. Han var min forlængede arm i de haller. Og nu fungerer Savas som en populær og meget værdsat træner i Køge Boldklub – p.t. for klubbens andethold i U12 årgangen. Det er da en dejlig historie”, siger projektleder Dan Rasmussen.
”Det primære arbejde med Get2Sport er at få fanget interessen for sport og foreningslivet hos de unge i boligområderne inden det går galt. Alle er velkomne til at medvirke i Get2Sports mange aktiviteter rundt i de lokale boligområder, og mange fatter hurtigt interesse for det fællesskab som opstår, når man er mange omkring en fælles interesse”, siger Dan Rasmussen videre.
Savas Pala er sideløbende med trænerarbejdet i klubben i gang med at dygtiggøre sig yderligere som træner via trænerkurser. Han skal således afslutte C2 kurset i weekenden, og til august venter C3 kurset. Sideløbende med at han er i fuld gang med en pædagoguddannelse som han har to år tilbage af.
”Jeg håber at gå hele vejen. Jeg elsker at være en del af en sportsklub, hvor der er trygge rammer og et godt fællesskab. Det skaber glæde og en masse gode oplevelser. F.eks. var jeg med til påsketurneringen i Italien – så jeg er glad for at kunne give igen, hvad jeg har fået af Get2Sport projektet”, siger Savas Pala, der efter sommerferien overtager trænerjobbet for Køge Boldklubs U13,1 hold til sæsonen 2023/24.
”Jeg er også glad for at jeg fortsat kan give et nap med sammen med Dan i Get2Sport. Det gælder om at få så mange unge mennesker som muligt ind og få en fornuftig hverdag og fremtid i de lokale idrætsklubber og foreninger. Det betyder også at mange klarer det bedre i skolen – og det betyder for rigtigt mange også mindre sygefravær”, siger Savas Pala.
Danmarks Idrætsforbund (DIF) udviklede Get2Sport-konceptet i 2005 for at øge inklusionen af udsatte børn og unge i det organiserede idrætsforeningsliv. Get2Sport-indsatsen skal bidrage til et alsidigt og velfungerende foreningsliv, hvor der støttes op om de frivillige kræfter og om at inkludere udsatte børn og unge fra de udsatte boligområder i foreningerne.
I 2021 var der 75 Get2Sport-foreninger i 28 kommuner og i 55 udsatte boligområder.
VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd står for en evaluering af Get2Sport-indsatsen, som skal skabe viden om, hvordan en idrætsindsats i etablerede foreninger kan bidrage til at øge inklusionen af udsatte børn og unge i udsatte boligområder og derigennem på sigt forebygge negativ social arv.
Denne rapport beskriver de resultater, som Get2Sport-indsatsen bidrager til, hvilke børn og unge der er medlemmer i Get2Sport-foreninger, og i hvor høj grad de kommer fra udsatte boligområder. Rapporten afdækker medlemmernes socioøkonomiske baggrund, deres risikoadfærd og tilknytning til uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. Derudover giver den indsigt i, hvordan Get2Sport-medlemmerne vurderer sig selv, deres hverdag og trivsel.
Rapporten udkom oprindelig i 2021, men i 2022 har Danmarks Idrætsforbund (DIF) bedt VIVE om at lave en tillægsanalyse til rapporten. Baggrunden er en konklusion i undersøgelsen fra 2021, der viser, at blandt børn og unge bosat i de udsatte boligområder klarer Get2Sport-medlemmer sig objektivt set bedre end deres jævnaldrende ikke-medlemmer. Tillægsanalysen skal klarlægge, om der er et potentiale for at få flere ind i Get2Sport, eller om de, der ikke allerede er medlemmer, befinder sig i så sårbare og udsatte positioner, at de umiddelbart ikke kan løftes ind i en forening og få gavn af et Get2Sport-fællesskab.
Det overordnede billede er, at Get2Sport-medlemmerne og andre idrætsaktive børn og unge klarer sig markant bedre i vurderingen af deres hverdag og trivsel end ikke-idrætsaktive børn og unge.
Desuden er der en række parametre af livsmestringen, hvor Get2Sport-medlemmerne også klarer sig bedre end andre idrætsaktive børn og unge. Det indikerer, at der er positive gevinster forbundet med at dyrke idræt i fritiden, dog med forbehold for selektion. Når vi undersøger, om de, der har gået længere tid til idræt, har en mere positiv selvvurdering, overkommer vi noget af selektionsproblemet. Vi finder her, at de, der har gået længere tid til idræt, har højere selvtillid og i højere grad har fået nye venner, efter de er startet til idræt”, lyder det i rapporten fra VIVE.
Styrker de frivillige kræfters vilkår i foreningerne
Formålet med DIF get2sport er at sikre et velfungerende idrætsforeningsliv ved at aflaste de frivillige kræfter i idrætsforeninger i de udsatte boligområder, så de frivillige kan koncentrere sig om træningen og klubdriften i stedet for at sande til i praktiske og sociale problemer.
”Midlet er først og fremmest at styrke de frivillige kræfters vilkår i foreningerne, så disse frivillige har lyst, evner og ressourcer til at være frivillige ledere og trænere for områdets børn og unge. For uden de frivillige kræfter ville der ikke være et foreningsliv til områdets børn og unge. DIF get2sport-indsatsen er nødvendig, da der er en række særlige udfordringer for idrætsforeninger i udsatte boligområder”, forklarer Dan Rasmussen.
Generelt kan Dan Rasmussen bidrage trivsel omkring holdene, overordnede, men også praktiske problemer vedrørende det at være i en forening. Skriv til Dan Rasmussen på DR@kogeboldklub.dk.
Læs mere om Get2Sport og DIF her.
Læs mere om VIVE her.
Læs mere om Get2Sport i Køge Boldklub her.
Get2Sport-foreninger har et godt optag af børn og unge fra udsatte boligområder. 20 pct. af 6-29-årige medlemmer bor i et udsat boligområde.