Menu

”Kaneren”: 70 fantastisk dejlige år i Køge Boldklub

Per Møller
25. maj 2021 kl. 16:05

Når man færdes dagligt på Køge Idrætspark, er chancen for at møde Erik Kaner Madsen meget stor. Den altid smilende humørbombe har nemlig mange gøremål i klubben, som han har været medlem af i snart 70 år.

Erik Kaner Madsen blev meldt ind i Køge Boldklub i januar 1952, dengang skulle man være 10 år for at spille fodbold.

”Jeg startede som lilleput på 11-mands hold. Dengang var der 10 hold i lilleputårgangen i klubben. Man spillede to årgange i hver afdeling. Udover kampe i SBU-turneringen spillede vi også med i klubbens egen Lagkageturnering, hvor vi blev delt op i hold med kendte klubnavne. Turneringen blev afsluttet med en hyggelig eftermiddag med masser af lagkager. Det var rigtigt hyggeligt”, mindes Erik Kaner Madsen.

Allerede i sit andet år som lilleput vandt Erik Madsen sit første SM – i 1953 – hvor Køge i finalen, der blev spillet på neutral bane i Roskilde, besejrede Bagsværd Boldklub.

To år senere som drengespiller kom andet SM i hus. Yderligere to år senere blev et nyt SM som juniorspiller vundet, og fjerde gang som ynglingespiller hvor det lykkedes at besejre AB i finalen.

Erik Madsen har altså vundet Sjællandsmesterskabet hjem til Køge i alle ungdomsrækkerne – lidt af en bedrift.

SM-titlen bragte Køge i DM-semifinalen for ynglinge hvor holdet på udebane skulle møde Esbjerg fB, der vandt 2-1 over et Køgehold der allerede efter 20 minutters spil blev reduceret til 10 mand, da Erik Kaner Madsen gik i stykker med et meget kraftigt trælår. Dengang havde man ingen reserver med til kampene.

Skaden betød, at Erik Madsen var væk fra fodbolden i fire måneder indtil skaden var fuldt helet.

”At vi trak Esbjerg på udebane var en kæmpe tur dengang. Vi tog der over dagen før og overnattede så vi kunne være friske til kampen”, husker Erik Kaner Madsen.

Efter at være klar igen kunne han starte op på sin seniorkarriere, hvor han debuterede på andetholdet i en udekamp mod B.1901 i Nykøbing Falster. Her spillede Kaner, der var kendt som en målfarlig og pågående forward, overfor ingen ringere end legendariske Poul ”Rassi” Rasmussen, der var vendt hjem fra en professionel karriere i Italien.

”En af spillerne på Køge-holdet, anfører Povl ”Tiller” Sørensen, der var med på Køge-holdet der havde vundet Danmarksmesterskabet i 1954, sagde til mig – ”gå til ham” – og jeg fik nogle ”skideballer” af Tiller hvis jeg ikke adlød. Det var en debutkamp jeg ikke glemmer”.

Som seniorspiller spillede Erik Madsen frem til han kunne komme på Old Boys holdet, hvor man dengang skulle være fyldt 34 år.

Men høsten af SM-titler stoppede ikke med overgangen til ”de voksnes rækker”. Han vandt således også SM for Serie 3, og det blev til fire SM-titler som Old Boys spiller.

Erik Kaner Madsen stoppede først med at spille Old Boys fodbold da han var uheldig og sprængte achillesscenen i en alder af 56 år.

Headhuntet til trænergerningen

Da denne skade var helet igen, mødte han en dag ungdomsformand Flemming Bøgelund på stadion.

”Han trak mig til side og sagde ”jeg har et hold til dig” – og så var jeg ansat som træner – for andetholdet i drengeafdelingen. Det fortrød jeg ikke – og jeg havde et skønt år sammen med Arne Rastad og Arne Nielsen, der var h.h.v. træner og holdleder for afdelingens førstehold. Vi arbejdede tæt sammen om at få det bedste ud af de to hold – et skønt samarbejde. På førsteholdet spillede bl.a. Jon Dahl Tomasson, som vi alle jo kender historien om”, fortæller Erik Kaner Madsen, der nu var fast inde i trænergerningen og løbende har taget alle fem kurser under DBU.

Næste hold Erik Kaner Madsen fik var førsteholdet i årgang 1981-82 (lilleputter) med Peter Rasmussen og Torben Nielsen som holdledere.

”Uden tøven vil jeg sige at det var Danmarks bedste hold i den årgang. Truppen talte navne som bl.a. Søren Larsen, Ole Mogensen, Rune Leth Pedersen, tvillingerne Morten og Søren Nielsen, tvillingerne Jesper og Michael Olesen, Anders Simonsen, Thomas Albrechtsen, Dan Petersen og den nuværende cheftræner for herrernes førstehold i Sjællandsserien, Nicklas Mosegaard. Jeg havde årgangen i to sæsoner, og begge sæsoner var vi med til DM. Det første år, i 1993 i Hobro, nåede vi efter nogle hårde kampe finalen mod BK Frem – men her var vi totalt pumpet for energi, og Frem kunne let vinde finalen med 10-1 – ja, det var lidt skidt, men der var ganske enkelt ikke flere kræfter tilbage i de unge mennesker”.

"Året efter var vi til DM 94 i Esbjerg hvor holdet blev nummer fire, og et par måneder senere spillede vi os frem til SM-finalen mod IF "Skjold" Birkerød på deres bane. Vi tabte finalen 3-0 – og det er nok min største skuffelse som træner. Det var et prægtigt hold som fortjente at vinde et mesterskab – men det glippede desværre”, siger Erik Kaner Madsen, der to år senere var med et andet Lilleputhold til en stor invitations turnering i Odense, hvor de vandt det hele.

”Jeg har i mange år startet hold op fra bunden af og frem til de var ”flyvefærdige”. Det har været spændende efterfølgende at følge deres videre færd i fodboldverdenen”, fortæller Erik Kaner Madsen.

"Børn til bold"

Kaner har fortsat trænergerningen, og han er nu med i det trænerteam, der står for succes konceptet ”Børn til bold” for piger og drenge fra 2-5 år. Og det har han det fantastisk med.

”Vi træner hver onsdag og lige nu er vi de fleste gange oppe på omkring 50 skønne unger. Det er bare livsbekræftende at være med til og se børnenes glæde når de kommer for at hygge sig med kammeraterne og får en bold udleveret. Her gælder det om at give børnene glæden ved fodbold så de får lyst til at fortsætte i klubben. Og skønt at så mange forældre lever med og bakker deres børn op. Og også er villige til at give trænerteamet en hjælpende hånd. Med disse aldersgrupper er det leg – børnene skal lege sig ind i fodbolden. Her gælder det om at have det sjovt”, fastslår Erik Kaner Madsen, der ikke fortryder et eneste sekund at han sagde ja til at blive træner.

”Jeg har haft mange fantastiske oplevelser om træner i ungdomsafdelingen. Jeg har bl.a. været privilegeret ved at møde utroligt mange dejlige mennesker – børnene, deres forældre, bedsteforældre, modstandernes trænere og ledere. Nogle af forældrene til de børn vi har nu i ”Børn til bold” har jeg tidligere haft som spillere – det er fantastisk. Gennem de mere end 30 år jeg har været træner, har jeg mødt og trænet langt mere end 1.000 spillere. Næsten dagligt møder jeg folk på torvet og i byens gader der hilser – der er nogle af disse personer iblandt. Nogle genkender man – men jeg må indrømme at der også er mange man lige skal tænke sig godt om for at få sat navn på. Det er jo trods alt nemmere for dem at genkende mig”, smiler Erik Kaner Madsen.

Belønningen er ikke kolde kontanter

”Belønningen for trænerjobbet er ikke udbetalt i kolde kontanter. Nej, det er andre værdier der tæller her. Det sociale samvær – og alle de mange ture man har været med på både indenlands som til udlandet. Fodbolden i Køge har bragt mig rundt til lande som Norge, Sverige, Tyskland, Holland, Frankrig, Tjekkiet – både som aktiv spiller og som træner. Og mange af disse gange har jeg haft min kone, Doris, med på turene”, fortæller Erik Kaner Madsen, der altid har fået 100 procent opbakning til hans mange timer i boldklubben hjemmefra.

”Doris har været med hele vejen. Hun plejer i sjov at sige, at da hun havde sølvbryllup havde jeg kobberbryllup og ved guldbrylluppet, fejrede jeg sølvbryllup. Hun har også fået mange gode venskaber gennem boldklubben”, kommer det storsmilende fra den 78-årige træner.

Udover trænerjobbet har der også været – og fortsat er – mange sideløbende opgaver. Kaner er ikke typen der siger nej til at hjælpe med en opgave.

”Ja for pokker. I mange år stod jeg sammen med René Unger, Peter Rasmussen og Søren Unger m.fl. for at arrangere den store internationale ungdomsturnering ”Køge Cup”. Sammen med René Unger stod jeg også i mange år for at køre DBU’s Fodboldskole i Køge. Der har også været Mini-fodboldskoler. Jeg har også dømt mange af de ungdomskampe som SBU ikke sender dommere ud til”, fortæller Erik Kaner Madsen, der specielt mindes én ungdomskamp mellem Køge og AIK 65 Strøby.

”Det er jo kutyme at forældre sammen med træner og holdledere engageret forsøger at heppe på de unge spillere fra sidelinjen. Men i denne kamp var det i slutningen af første halvleg ved at være lige lovligt meget og vi nåede et punkt hvor jeg syntes det var nok. Så gik jeg over og stillede mig foran de mange Strøby-heppere, der naturligvis kort efter spurgte mig hvorfor jeg pludseligt troede jeg kunne dømme kampen fra den position. Jo, svarede jeg, jeg har hørt hvor godt et overblik I har herfra – så tænkte jeg at det måtte jeg da prøve. Det grinte de så af og sagde ”den vandt du”. Og så var det problem løst. Det er da sjovt at tænke tilbage på”, griner Erik Kaner Madsen.

Erik Kaner Madsen er naturligvis også medlem af Køge Boldklubs Venner, af Old Boys afdelingens populære ”100 kr. klubben”, samt den berømmelige "Kaffeklub" hvor han er fast gæst til deres aktiviteter. I dag er han vendt tilbage til ”de aktives rækker”, da han er begyndt at træne og spille med hos FC Prostata Køge Boldklub. Og siden at HB Køge blev stiftet har han været en del af det berømte ”Fejehold”, der rydder op på stadion efter HB Køges hjemmekampe – først i Herfølge og siden nu i Køge.

”Vi er op mod 14 frivillige der bruger et par timer eller tre dagen efter hjemmekampen til at gøre stadion ryddeligt igen – det er hyggeligt. Vi er alle nogle ”gamle kæmper” fra begge klubber, der har udkæmpet mange drabelige kampe på grønsværen og derfor har en masse oplevelser at snakke om og tænke tilbage på, ligesom gårsdagens kamp naturligvis lige skal vendes”, siger Kaner.

Velfortjent skulderklap

”Jo, alle mine snart 70 år i klubben har været fantastiske. Jeg har aldrig tænkt et sekund på at skifte klub. Køge Boldklub er MIN klub og jeg håber jeg i endnu mange år kan give et nap med i klubben. Jeg har ingen planer om at trække mig tilbage. Interessen for sporten og samværet med de mange dejlige mennesker driver mig, og jeg glæder mig til hver eneste dag jeg skal på stadion”.

I forbindelse med generalforsamlingen i januar 2014 blev Erik Kaner Madsen udnævnt til Æresmedlem af Køge Boldklub.

”Det var et kæmpe skulderklap at få – det rørte mig”, indrømmer Erik Kaner Madsen, der dagen efter fik konstateret kræft - en kamp han dog heldigvis har vundet og i dag er helt fri for den modbydelige sygdom.

”Kaner” og Kannegaard

Hvis nogen sidder og tænker på, hvor egentligt tilnavnet ”Kaner” kommer fra, så opstod det da han begyndte at spille fodbold tilbage i 1952. Han var nemlig ”Amerikaner-klippet”, og deraf kom tilnavnet ”Amerikaneren”, som kort efter blev til ”Kaneren ” – og senere ”Kaner”.

Navnet har også givet ham en ekstra sjælden oplevelse som aktiv seniorspiller.

”Vi spillede en seriekamp på Sydsjælland. Så fik jeg lavet noget der åbenbart skulle koste et gult kort. Dommeren havde kampen igennem hørt mine holdkammerater råbe ”Kaner” efter mig. Så da han i forbindelse med at skulle tildele mig det gule kort, sagde han ”Må jeg bede om deres navn”. Erik Madsen, svarede jeg. Han gentog ”Må jeg bede om deres navn, Rudy Kannegaard. Erik Madsen lød svaret igen i henhold til facts. Da det gentog sig tredje gang byttede han farven på kortet ud til rødt. På vej ud af banen råbte flere af mine medspillere ”du er også et kvaj, Rudy”, hvilket blot fik dommeren til at tro han havde gjort det rigtige. Selv efter kampen, hvor jeg gik ind i rummet til ham for at vise mit kørekort med mit navn var han ikke til at overbevise. Han ville ganske enkelt ikke tro mig. Jo, det var en værre historie”, smiler Erik Kaner Madsen.

Og for de lidt yngre læsere skal det her lige noteres at Rudy Kannegaard var en af Køge Boldklubs helte fra DM-triumfen i 1954 med langt over 100 førsteholdskampe – og han er i øvrigt i dag den eneste tilbageværende fra det berømmelige guldhold.

Til generalforsamlingen i 2022 skal Erik Kaner Madsen have overrakt nålen for 70 års medlemskab af Køge Boldklub. Han bliver dermed blot nummer ni i rækken der modtager denne nål. Og han håber at nå mange flere gode år i hans klub.

”Det har været en dejlig rejse – og den er bestemt ikke slut endnu. Der går forhåbentligt mange år inden jeg må trække mig tilbage fra mit aktive virke i klubben – men medlemskabet slutter jeg ikke med. Jeg har fået et medlemskab for livet i Køge Boldklub – noget jeg håber mange af de unge piger og drenge jeg er træner for i dag også vil leve op til”, slutter Erik Kaner Madsen.

Erik Kaner Madsen foran to af de billeder der pryder væggene foran Køge Boldklubs kontor i den nye bygning på stadion. To af Køge Boldklubs seneste landsholdsspillere der også fik en fornem karriere i store udenlandske klubber. Til venstre ses Jon Dahl Tomasson i aktion og til højre Søren Larsen.

Erik Kaner Madsen i en situation under træningen hos "Børn til bold".

Erik Kaner Madsen agerer målmand i en af de mange øvelser, som forekommer i "Børn til bold".

"Alle mine snart 70 år i klubben har været fantastiske. Jeg har aldrig tænkt et sekund på at skifte klub. Køge Boldklub er min klub", fastslår Erik Kaner Madsen.

Luk